Kuřecí Masala Kraft
Psáno i Masala Craft. A protože jsem název tohoto indického jídla slyšela prvně, rozhodně se běžně nenabízí v našich česko indických restauracích a taky proto, že chutnalo výtečně, hned jsem poprosila kuchaře o recept. Srí Lanka je naštěstí velmi přátelská země a kuchař mi postup diktoval víc než hrdě a ochotně.
Indické recepty - krok po kroku
Ingredience pro dva
2x kuřecí prsa
citron
kurkuma v prášku
červené chilli v prášku
sůl
2x sušené chilli v celku
kuličky celého pepře
hřebíček
celá skořice
celý kardamom
strouhaný kokos
cibule
česnek
zázvor
koriandr v prášku
koření garam masala v prášku
Postup
1) Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky a ty se na 2 hodiny naloží do marinády z citronové šťávy, kurkumy, červeného chilli prášku a soli, případně s pár kapkami vody.
2) Nejprve si opečeme celé koření na ghee, tj. přepuštěné máslo, já doma kombinuji lžicku oleje a lžičku másla: sušené chilli, kuličky celého pepře, hřebíček, skořice, kardamom - smaží se asi minutu, dokud nezavoní.
3) Pak přidáme hrst strouhaného kokosu, cibuli na měsíčky, na kousky nakrájený zázvor a česnek a chvíli smažíme - musíme pořád míchat, ať se kokos nespálí.
4) Teď přichází na řadu sypké koření: lžičku koriandru a garam masaly. Zamícháme prohřejeme a odstavíme.
5) Směs důkladně rozmixujeme mixerem do hladké pasty.
6) Na ghee na prudko osmažíme naložené kuřecí kousky. Až se zatáhnou a pustí šťávu, přidáme pastu, příp. trochu vody, zamícháme a cca 15 min. dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud nebude maso měkké.
Můj tip: pokud na Vás bude směs indického koření příliš ostrá, zjemněte kari troškou smetany.
Můj tip: pokud na Vás bude směs indického koření příliš ostrá, zjemněte kari troškou smetany.
7) Podáváme s rýží, ideálně kokosovou a plackami chapatti.