28. 2. 2018

Rakouská specialita: císařský trhanec


Když jsme byli lyžovat v rakouských Alpách, vyjeli jsme lanovkou až úplně nahoru. Byl tam nádherný výhled. To, že jsem na zpáteční cestě po lyžích dolů dostala blok, neboť modrou uzavřeli a k parkovišti jsme se mohli dostat jedině po červené a já to prostě nedala (nikdy jsem se netajila, že jsem lepší pijan svařáků, než lyžař) a s brekem si to po boku šlapala dolů asi hodinu - je věc druhá... Na vrcholu to ovšem bylo krásné. Čekala nás tamní restaurace vyznačující se nejen úchvatným výhledem, ale i rakouskými specialitami. Tenký a přitom šťavnatý řízek přes celý talíř. Obrovské kynuté knedlíky plněné borůvkami. A také císařský trhanec s jablky. Byl výtečný. 



Receptů na něj najdete na internetu nespočet, i já už na blog jeden dřív dávala. Liší se dobrůtkami, se kterými se podává, nejčastěji s jablky či ovocnými zavařeninami. Základ je však vždy stejný: palačinkové těsto, specialitkou jsou přidané rozinky.

Říká se, že právě palačinky byly oblíbeným sladkým jídlem uherského císaře Františka Jozefa I.. Jednou je však kuchař udělal z hutnějšího těsta, byly tlusté a ještě navíc se mu na pánvi potrhaly. Aby je nevyhodil, nechal je poslat služebnictvu. Poddaným tato císařská specialita natolik chutnala, že se recept začal šířit po okolí, až se tenhle pokrm stal vyhlášeným široko daleko. Tzv. Kaiserschmarrn: v překladu kaiser = císař, schmarrn = trhanec. 


Můj recept:

1) Palačinkové těsto umíchám do hutnější konzistence (vejce, mléko, hl.mouka, moučk. cukr a sůl) a smažím na másle tak, že těsto nezůstane vcelku, ale vařečkou jej postupně trhám. Příp. hotovou tlustší palačinku natrhám prsty.
2) Podávám s nastrouhaným jablkem smíchaným s rozmačkaným banánem a zvlášt vyšlehaným tvarohem se špetkou moučkového cukru a skořicí.
3) Na závěr trhanec na talíři pocukruji.