27. 1. 2018

Bulgurový salát se zeleninou a sýrem

Bulgur, předvařená celozrnná nalámaná pšenice původem ze Středozemí, je nejen výživná, ale na přípravu jednoduchá a také velmi chutná, připomínající oříšky. Oproti rýži obsahuje více proteinů a vlákniny, plus navíc vitamíny a minerály. Používá se hlavně do salátů či jako příloha.


Podobný salát, který jsem si pro vás připravila, jsem jedla nedávno v Saudské Arábii. Arabské jídlo se vyznačuje barevností a výraznými chutěmi přidaných ingrediencí. První, co mě v tamním bulgurovém salátě zaujalo, byly tenké nudle a aromatický sýr.

Recept:

1 hrnek bulguru = 2 hrnky vody

Na kapce oleje (pro smažení je ideální řepkový) zesklovatět cibulku, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel, jež smažením pustí sladkou šťávu. Zalít dvěma hrnky vody, přidat bujon, pepř a nechat projít varem, dokud bude mrkev na zkus. Poté přidat hrst tenkých polévkových nudlí, zavařit a přisypat hrnek bulguru. Zamíchat, vypnout var, přiklopit pokličkou a nechat 15 min nabobtnat. 

Hotový bulgur vidličkou rozdělit a přimíchat jarní cibulku a na kostičky nakrájený slaný balkánský sýr (příp. jiný chuťově výrazný). Kdo má rád pikantní, ozdobí vršek čerstvou či nakládanou chili papričkou. Na zjemnění a doplnění chuti nezapomeňte lžíci jogurtu.


P.S. Moje nakládané papričky jsou plněné feta sýrem

P.P.S. Salát je dobrý teplý i studený

Žádné komentáře :

Okomentovat