5. 11. 2017

Ta nejlepší čočková polévka

Čočka je má nejoblíbenější luštěnina. Existuje mnoho typů. 
Dají se pěstovat ve většině podnebných pásmech, proto je v mezinárodní kuchyni používaná běžně. Zmínku o ní najdeme dokonce i v biblických příbězích. 
Obsahuje vlákninu, železo i kyselinu listovou, tudíž je velmi prospěšná našemu organismu.
Navíc v začínajících chladnějších dnech příjemně zahřeje :)




Ingredience pro 2 osoby:

2 hrsti propláchnuté čočky
mrkev, petržel, celer
zeleninový masox, sůl
cibule
olej
hladká mouka
nočky: vejce, pol.mouka, sůl

1. Do hrnce dát 2 hrsti čočky a omytou celou kořenovou zeleninu, 
zalít vodou 0,6 l, přidat masox, po varu vařit dalších cca 15 min
2. Z čočky vylovit kořenovou zeleninu a na talířku vidličkou rozmačkat, vrátit do čočky
3. V dalším malém kastrůlku na oleji osmahnout cibulku
a přidat 1-2 lžíce hl. mouky, míchat do zavonění, tj. zásmažka
4. Zásmažku zamíchat do čočky
5. Kdo chce, může nakonec přidat nočky: 
rozšlehat vejce s pol.moukou a solí na hustší kašičku 
a půlkou lžíce ji dávat do vřící polévky

6. Dochutit solí