Dneska jsem se pustila do tradičního biryani. Je to jedno z nejznámějších indických jídel vůbec. Mix rýže, zeleniny, koření a masa. Traduje se, že tohle jídlo pochází z Persie, odkud jej Arabi přivezli do Indie a jeho doslovný překlad značí: „smažený před vařením.“ Vzpomínám si, jak mi mé učitelky kladly na srdce, že základem je rýži prvně osmažit na ghee, přepuštěném másle.
Já ghee nahrazuji kombinací másla a oleje. Smažením se vypálí škrob a rýže získá ořechovou příchuť. Pak se zalije vodou a vaří do polo měkka. Nakonec se dopeče v troubě. Tradičně se dává do hliněné nádoby zvané handi. První vrstva je rýže, druhá kombinace masa, zeleniny a koření a třetí zase rýže, která se zalije šafránovým mlékem nebo jinou aromatickou vodou. Běžně se k němu podává raita, osvěžující jogurt smíchaný se syrovou zeleninou či ovocem. Má za úkol zchladit a vyvážit chuť v ústech od pálivých jídel.
Ingredience:
rýže basmati
máslo, olej
cibule
trošku mléka
bílý jogurt
koriandrová nebo petrželová nať
kešu oříšky
rozinky
koření:
bobkový list
anýz
kardamom celý
skořice celá
kmín
hřebíček
česnek
zázvor
sůl
½ lžičky chilli
½ lžičky garam masala
½ lžičky koriandru
šafrán
jakákoliv zelenina, např.:
cuketa
mrkev
hrášek
kukuřice
květák
Postup:
2) Rozehřejeme
troubu.
3) Rýži
důkladně propláchneme, případně necháme odmočit ve vodě a pak okapat
5) Tu
osolíme, přidáme bobkový list, anýz a vaříme do al dente, pak slijeme vodu a uchováváme
pod pokličkou v teple.
6) V jiném
hrnci osmažíme cibuli a trochu si odděláme bokem.
7) Ke
zbylé cibuli vložíme pevné koření: skořici, kardamom, hřebíček, kmín. Ve
chvíli, kdy zavoní, přidáme nakrájený česnek a zázvor.
8) Přichází
na řadu nakrájená zelenina, k ní přisypeme mleté koření: chilli, garam
masalu, koriandr a sůl. Vše promícháme a smažíme cca 5 min, než zelenina
změkne.
10) Na
zeleninu navrstvíme rýži, ale nemícháme!
11) Povrch
rýži posypeme osmaženo cibulkou, kterou jsme si na začátku odložili, nakrájenou
natí, rozinkami, oříšky a vše přelijeme dvěma lžicemi šafránového mléka.
12) Pod
pokličkou pečeme 45 min a po té dalších 10-15 bez pokličky.
!U správného biryani by ani dvě zrnka rýže neměla být slepená!
Já zeleninové biryani používám jako
přílohu. Když však k zelenině přidáte i maso, nejčastěji kuřecí, je to
plnohodnotné jídlo.