16. 5. 2016

Losos na smetaně s kokosovou rýží

Uveřejnění tohoto příspěvku je čistě sobecké. Povedl se mi totiž tak výtečný losos s rýží po indicku, že si jeho recept potřebuji uložit někde, kde ho vždycky najdu. Teda, ne že bych doma měla binec (?!), ale na kuchařky (cizí i vlastní) mám vyhrazenou celou jednu poličku v knihovně a nějak v nich už začínám ztrácet přehled. A tohle jídlo je prostě top, tak si ho raději zvěčním zde.


P.S.
Když budete chtít, můžete si ho taky udělat. Zaručuji, že vám bude móóc chutnat...

Kokosová rýže

Ingredience pro dva:
necelý hrnek sypané rýže (ideál jasmín nebo basmati)
máslo, olej
cibule
půl hrnku kokosového mléka
půl hrnku norm.mléka
čtvrt lžičky ml.skořice
půl lžičky ml.kurkumy
1-2 bobkové listy
hrst kešu oříšků
sůl, pepř
petržel na ozdobu

!! Pro sypkou rýži je dobré si zapamatovat poměr: 1hrnek rýže + 2 hrnky vody/mléka/vývaru

Postup:
1) Začneme rýží, neboť příprava zabere cca půl hodiny a losos cca 10 min se vším všudy. Ten se navíc musí podávat čerstvý.
2) Rýži v cedníku dobře propláchneme (bez škrobu se pak míň lepí) a necháme okapat.
3) V hrnci, který následně můžeme dát do trouby, na troše másla s olejem (aby se samotné máslo nepřipalovalo) osmažíme na jemno nakrájenou cibulku.
4) Přidáme rýži, promícháme s cibulkou, aby se každé zrnko obalilo olejem.
5) Než se začne připalovat, přilijeme hrnek vody, půl hrnku kokosového mléka a půl hrnku normálního.
6) Přidáme koření, oříšky a za stálého míchání, aby se rýže nepřipalovala, vaříme cca 10 min bez pokličky, než se voda částečně zredukuje a vše získá kašovitou konzistenci.
7) Mezitím předehřejeme troubu na 200'C, do které pak dáme rýži v hrnci bez pokličky na 10 min zapéct.
8) Po vytáhnutí přikryjeme pokličkou a do servírování schováme do tepla (pod peřinu, pod utěrku), aby rýže 'došla a uležela se'.

Losos na smetaně

Ingredience pro dva:
2 čerstvé filety z lososa
máslo, olej
čtvrt pórku
půl citrónu
150ml smetany
sůl, pepř

Postup:
1) Už když je rýže v troubě, můžeme začít s lososem.
2) Filety omyjeme a papírovým ubrouskem osušíme, osolíme a zakápneme citrónem (tenhle krok můžeme udělat ještě před rýží a mezitím ho dát do lednice)
3) Na pánvi rozpustíme máslo s olejem a lososa zprudka (ale tak, aby se máslo nepřipalovalo) osmažíme přesně 2 min z jedné strany, 2 min z druhé strany, 1 min z jednoho boku a 1 min z druhého boku. 4) Pak jej vyndáme na talíř, který přikryjeme hlubokým talířem, abychom udrželi teplotu.
5) Do pánve s výsmažkem vhodíme na jemno nakrájený pórek, zlehka osmažíme, zakápneme citrónem, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a vaříme cca pár minut do zhoustnutí.

Šťavnatý losos (na povrchu oranžový, vně růžový) se omáčkou přelije až na talíři. Podává se s rýží, na kterou patří ještě petrželka.


Dobrou chuť...

Žádné komentáře :

Okomentovat