19. 3. 2016

Tradiční anglické jídlo: Beef stew with Yorkshire pudding

Dušené hovězí s jorkšírským pudinkem alias Beef stew with Yorkshire pudding znamená pro Brity to stejné, co pro Čechy svíčková s knedlíkem. Je to jejich oblíbený tradiční pokrm. A já mohu z vlastní zkušenosti říct, že i velmi chutný!
Při mé poslední návštěvě v Anglii jsem v jedné tamní kouzelné hospůdce narazila na úžasnou kuchařku: The Suffolk Cook Book.
Ležela na baru volně k nahlédnutí, případně za 15£ ke koupi. Pochopitelně jsem jí začala hned listovat a zcela mě uchvátila. Plná barevných fotografií tradičních jídel z místních surovin. Jeden z receptů představoval i specialitu hospody, ve které jsme právě seděli. Nejvíce ze všeho mě však zaujalo již zmíněné hovězí s pudinkem.

Už jsem ho v Británii jedla několikrát a pokaždé chutnal trošinku jinak. Stačí jedna ingredience navíc nebo špetka jiného koření a jste mile překvapeni a nemůžete se rozhodnout, co je lepší? Každý kraj má totiž svůj 'klasický' recept na to 'pravé' dušené. A tak vám představuji ten 'Suffolský'. Podle kuchařky samozřejmě nejlepší :) Když jsem ho po návratu do Čech uvařila Peťovi, dělaly se mu koule i za ušima :D

Ingredience na dušené hovězí:
500g hovězí pečeně
50g hladké mouky
250ml hovězího/zeleninového vývaru (příp. vody - neměla jsem totiž vývar)
0,5l světlého piva
velká cibule
dvě střední mrkve
dvě střední brambory (já dala jen jednu a místo druhé jsem použila petržel)
3-4 žampiony
bobkový list, rozmarýn (já místo rozmarýnu přidala čerstvou snítku tymiánu)
sůl, pepř

1) Maso nakrájíme na kousky
2) Kousky masa obalíme v mouce smíchané se solí a pepřem
3) Obalené kousky osmažíme v hrnci na oleji ze všech stran do stavu 'medium' a odděláme bokem na talíř
4) Na výpečku v hrnci necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli a poté k ní přimícháme osmažené maso
5) Lehce poprášíme zbytkem ochucené mouky a až to zavoní zásmažkou, zalijeme vývarem/vodou
6) Promícháme, až se všechna mouka rozpustí a směs dostane kašovitou konzistenci, tu zředíme půl litrem piva, přidáme koření a pod pokličkou na mírném plameni za občasného míchání dusíme 2h
7) Po 2h přidáme na kostičky nakrájené mrkve, bramboru a petržel, dusíme další půl hodiny
8) Po půl hodině přidáme nakrájené žampiony a vaříme závěrečnou půl hodinku
9) Po té, co je zelenina měkká na zkus, maso se rozpadá a omáčka má 'správně husto-řídkou' konzistenci, vytáhneme bobkové listy a větvičky tymiánu a rozmarýnu a dle potřeby dochutíme
10) Podáváme s bramborovou kaší a jorkšírským pudinkem


Recept na jorkšírský pudink najdete zde.