20. 3. 2016

Anglická pochoutka: Yorkshire pudding

Jorkšírský pudink nemá se skutečným pudinkem vlastně nic společného. Je to britská specialita, chutí trochu připomínající palačinku, vzhledem buchtu. Takový jejich tzv. knedlík k omáčkam, který je mezi Angličany a Skoty velmi oblíbený. A naštěstí pro mě i jednoduchý na přípravu.

Ingredience na jorkšírský pudink:
100g polohrubé mouky
2-3 vejce (dle velikosti)
200-250ml mléka
sůl
muškátový oříšek
olej

1) V míse smícháme mouku se solí a muškátovým oříškem
2) Přidáme rozšlehaná vejce a postupně přimícháváme mléko, dokud těsto nemá správnou konzistenci (jako hustší těsto na palačinky)
3) Necháme cca 10min odpočinout a pak naposledy promícháme
4) Mezitím rozpálíme troubu na co nejvíc to jde a vložíme do ní plech na muffiny, do jehož každého důlku dáme lžičku oleje
5) Po cca 10 minutách, kdy se olej v muffinkových formičkách správně rozpálí, plech vyndáme, rychle do každé formičky nalijeme těsto a vrátíme zpět do trouby, kterou snížíme na cca 200-220'C
6) Pečeme cca 15 min, dokud 'pudink' nenaběhne a vrch nezezlátne (během té doby troubu neotevíráme)
7) Po vytáhnutí plech s pudinky přikryjeme jiným plechem, aby se pudinky udržely teplé do podávání - z původní velikosti trochu klesnou, přesto zůstanou krásně vláčné


POZOR: Vtip je v tom, nalít těsto do rozpáleného tuku!

Jorkšírské pudinky se podávají například k dušenému hovězí, na nějž najdete recept v mém předchozím článku: Tradiční anglické jídlo: Beef stew with Yorkshire pudding.