28. 2. 2016

Jak na potahovaný dort s marcipánovými knoflíky a pivoňkou - do souteže časopisu Apetit

Miluji pivoňky - představují krásu a ušlechtilost. K tomu knoflíky symbolizující štěstí, sladké meruňky v pudinku a narozeninový dort je na světě. Korpus je piškotový s kapkou vanilkového extraktu. A neboť jeden z účinků vanilky je urychlení funkce srdečního svalu, zaručuji Vám, že nejen při pohledu na tento dort, ale i při jídle Vám bude srdce plesat radostí! 




Ingredience na cca 25 cm korpus:

5 vajec
necelý hrnek pol.mouky (cca 150 g)
necelý hrnek cukru (cca 150 g)
půl kypřícího prášku
vanilkový extrakt
lžíce oleje

Žloutky oddělíme od bílků a ušleháme s cukrem, až hmota změní barvu. Postupně zapracujeme mouku a na závěr přidáme pár kapek vanilkového extraktu a kypřící prášek - ten už nešleháme, jen vmícháme. Bílky se špetkou soli (pro snazší zpracování) vyšleháme a opatrně vmícháme do těsta. To nalijeme na olejem vymazanou a hrubou moukou vysypanou formu a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na cca 45 min. Jestli je dort upečený, zjistíme pomocí špejle zapíchnuté do těsta.


Mechový dort vonící vanilkou rozřízneme velkým nožem v půli na dvě části. Jednu položíme na okrasný tác a pomažeme meruňkovou marmeládou.

Připravíme si máslovo-vanilkový krém:

celé máslo
vanilkový pudink
půl litru mléka
moučkový cukr dle chuti

Dle běžného receptu si v mléce s troškou moučkového cukru uvaříme vanilkový pudink. Odstavíme jej a za občasného míchání, aby nahoře nevznikl škraloup, ho necháme vystydnout. Pak do něj postupně zašleháváme změklé máslo. Krém rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme na kousky nakrájené meruňky. (Já použila zavařeninu.) Meruňkový krém navrstvíme na korpus potřený marmeládou a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Vršek dortu i okraje potřeme druhou částí pudinkovo-máslového krému.





Potáhnutí marcipánem:

Rozválíme si marcipán nebo jinou potahovací hmotu a pomocí válečku, na který si přehodíme jednu půlku rozválené hmoty (druhou podpírám rukou), ji přemístíme na dort. Než hmotu na dort položíme, vycentrujeme ji na střed dortu. V momentě, kdy se hmota totiž dotkne krému na dortu, už s hmotou nelze hýbat. Krém bychom z dortu setřeli a špinavá hmota by byla již ke zdobení nepoužitá. Po té honem uhlazujeme - vrch dortu i boky.



Nyní přichází na řadu zdobení: 

Rozválíme hmotu, odřízneme pruh, chytneme ho za konce a oba točíme opačným směrem. Tuto okrasnou vlnku obtočíme kolem spodní části dortu. Zakryje případné nedostatky. Pomocí pravítka a špejle si uděláme po dvou centimetrech body - dole i na hoře po boku dortu. Tyto body pak okrasným nožíkem spojujeme. Moc netlačíme, ať potahovanou hmotu neprořízneme. Stejný řez vedeme i šikmo a vznikne tak kosočtvercový vzor. Do míst, kde se kosočtverce setkají, nalepíme pomocí sladké vody (smíchané s moučkovým cukrem) okrasné jedlé kuličky. 

 



Na knoflíky mám silikonovou šablonu - naplníme ji hmotou a vytlačíme knoflík. Necháme ztvrdnout a potřeme vodou s moučkovým cukrem pro lesk. Šablonu koupíme v dortových potřebách.


Jak vytvořit pivoňku:

Uhněteme kuličku, kterou napíchneme na drátek či párátko. To je střed pivoňky, kolem kterého budeme tvořit lístky. 
Hmotu rozválíme na cca 1-2 mm, vyřezáváme kolečka, jež rozřízneme na půl a pomocí kulatého konce u každého protlačíme okraje do vějířku. 
Tyto vějířky pomocí vody s moučkovým cukrem lepíme kolem kuličky.
Takto postupujeme se všemi lísky s tím rozdílem, že druhá vrstva lístků má podobu kapek a třetí srdíček.

Lístky položíme do ohybu lžiček a v tomto tvaru je necháme ztvrdnout. 
Voda s moučkovým cukrem slouží jako lepidlo.
Lístky v podobě srdíček.
Okvětní lístky pivoňky jsou poskládané nahusto a postupně se rozevírají. Jejich okraje jsou velmi tenké. Celou kytku necháme zatuhnout a na závěr ji můžeme poprášit zlatavým jedlým práškem.
 Neměli bychom zapomenout ani na skutečné listy.

Ozdoby si můžeme připravit i den předem. Stačí je schovat do krabičky a nechat v chladnu. Přežijí i v místnosti, kde se netopí - ne však v ledničce. Tam nikdy potahovaný dort nedáváme, marcipán či potahovaná hmota by se orosila a začala se trhat. 

A teď už jen lepíme kuličky na bok dortu, navrch knoflíky a do středu zapíchneme pivoňku. Umí rozzářit nejen dort, ale i celý svět! 

Dobrou chuť!






Žádné komentáře :

Okomentovat