20. 8. 2015

Potahovaný hudební dort s houslovým klíčem

Pár tipů na dvoupatrový potahovaný dort pro hudebníky :)

Spodní patro alias piano a druhé s plastickým houslovým klíčem
Dort pečený k výročí 5ti let Soukromé školy populárního zpěvu


1) Důležitá je představa, resp. návrh
2) Ingredience:

Piškotové těsto:
5 vajec
150 g pol. mouky
150 g cukru krupice
1/2 balíčku prášku do pečiva
půl hrnku oleje
půl hrnku vody

potahovací hmoty
jedlé fixy
Dr.Oetker krémová náplň
máslo
marmeláda
špejle
3) Příprava těsta:

a) Rozklepnout zvlášť bílky a žloutky
b) Bílky ušlehat na tuhý sníh, do něj zašlehat cukr
c) Do žloutků vmíchat olej, vodu, mouku a nakonec kypřící prášek
d) Do žloutkového těsta opatrně vmíchat sníh
4) Na spodek formy si připravit pečící papír, vnitřní boky pomazat máslem
5) Dát péct do trouby na 180'C na cca 20 min - zkouška špejlí, nakonec otevřít dvířka trouby na cca 10 min 
6) Upečeme dva korpusy, jeden by měl být menší (stačí dle šablony, např. dle misky zaříznout), aby mohl být dort dvoupatrový. Oba korpusy rozřízneme podélně napůl, abychom je mohli promazat.
7) Korpusy promažeme pomocí marmelády a ušlehaného máslového krému
8) Celý dort pomažeme krémem, aby na něj dobře přilnula potahovací hmota
9) Dort potáhneme - podrobný postup, jak dort potáhnout, najdete ZDE
10) Z potahovací hmoty či marcipánu vytvoříme mašli a malé kytičky
11) Houslový klíč vytvoříme pomocí šablony, po té jej skrze dlouhou špejli zapíchneme do dortu
12) Na závěr marcipánové kytičky a jiné okrasy potřeme cukrovou vodou, jež dodává lesk
a jedlou fixou napíšeme věnování 
Tip: Nezapomeňte na okrasný tácek, na němž bude dort stát