20. 5. 2015

Banánový suffle dezert

Zaručuji božskou chuť... :)



Na 1 větší, příp. 4 malé suffle misky potřebujete:

1-2 banány dle velikosti
kousek másla
6 lžic cukru
250 ml smetany
vanilkovou esenci
lžíci škrobu
2 vejce
limetka, příp. citrón

V pánvi nechat rozpustit máslo a cukr - míchat, dokud směs nezačne karamelizovat (začnou se dělat větší bublinky).

Do karamelu dáme nakrajené banány a krátce v karamelu prohřejeme. Karamelové banány jsou spodní vrstvou suffle misek.

Krém: do kastrólku smetanu na šlehání, dvě lžíce cukru (lze nahradit kondenz.mlékem zředěným normálním mlékem), půl vršku vanilkové esence, žloutky a lžíci škrobu na zahuštění. Kastrólek dát nad mírný oheň, velmi pomalu ohřívat a zároveň míchat do zhoustnutí. Pozor, ať se nám z toho nestanou míchaná vejce. 

Jakmile začne krém houstnout, odstavit jej a ihned nalít na banány. Neseškrabávat okraje, které jsou již hrudkovité.

Z bílků ušlehat sníh a po jedné lžíci do sněhu vmíchávat pískový cukr - sníh tak bude tuhý a lesklý. Na závěr do sněhu nastrouhat kůru celé limetky či citrónu a opatrně vmíchat, aby neušel vzduch.

Nadýchané kopečky sněhu navrstvit na krém tak, aby krém nebyl vidět, zároveň však sníh neudusat, ať zůstane načechraně neuspořádaný.

Dát do trouby na 200'C na cca 10 min dokud sníh nezhnědne. Po vytáhnutí nechat vychladnout v pokojové teplotě, aby sněhová čepice nespadla.

Vršek můžeme lehce pocukrovat