20. 3. 2015

Čokoládový dort potahovaný fondánem s marcipánovými růžemi a čokoládovými figurkami

Nejčokoládovější dort - vláčný a hříšně dobrý :)

Dort pečený do tomboly plesu Soukromé školy populárního zpěvu


Ingredience na čokoládový dort:

2 tabulky čokolády na vaření
200 g másla/hery
1 lžíce instantní kávy
170 g hl.mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
200-300 g krupicového cukru (dle toho, jak má kdo rád sladké)
25 g kvalitního kakaa
3 vejce
5 lžic podmáslí

Ingredience na čokoládový krém:

250 g másla/hery
150 g moučkového cukru
4 lžíce kakaa
půl tabulky nahrubo nastrouhané čokolády

1. Vymažeme formu a naspod dáme pečící papír, troubu předehřejeme na 160'C


2  1 lžíci instantní kávy zalijeme 120 ml vroucí vody


3. Do malého kastrůlku nalámeme dvě tabulky čokolády, přidáme máslo a zalijeme kávou - vaříme na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí


4. V míse ušleháme vejce s cukrem


5. Vmícháme podmáslí a zašleháme mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao tak, aby bylo těsto hladké, bez žmolků


6. Nakonec do tohoto těsta vmícháme rozpuštěnou čokoládu a vše vlijeme do formy


7. Pečeme mírně zhruba hodinu - špejlí zkoušíme, jestli je střed už upečený.
Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva.

8. Po vychladnutí vyjmeme korpus z formy, vypouklý vršek dortu lehce zařízneme, aby byl rovný a dort rozkrojíme podélně na dva/tři díly (dle toho, jak korpus naběhl)


9. Krém na plnění a potření dortů můžeme udělat z připraveného prášku Dr. Oetkera nebo si ušleháme vlastní: moučkový cukr ušleháme se změklým máslem a vmícháme kakao - jednoduché :)


10. Do krému nakonec opatrně vmícháme nastrouhanou čokoládu


11. Krém si rozdělíme na dva příp. tři díly - dle toho jestli jsme dort rozřízly na dva nebo tři pláty

12. První plát čokoládového korpusu položíme na ozdobný tác a pomažeme ho prvním dílem krému, na něj opatrně položíme druhý plát (pokud se při přesouvání roztrhne nevadí, zakryje to krém), pomažeme druhým dílem krému a nakonec na to položíme poslední plát seřezanou stranou dolů, aby byl vršek skutečně rovný. 

Tip: Krém NEroztíráme až úplně po okraje - krém se tam sám "rozlije" až na něj bude působit tíha vrchních plátů

13. Celý dort, vršek i boky, potřeme posledním dílem krému - vrstva nemusí být tlustá, měla by však být všude - krém bude v tomto případě působit jako lepidlo pro potahovaný fondán

Tip: Hotový dort se přemísťuje velmi těžko, proto je jednodušší a bezpečnější dort vrstvit, potáhnout a dále zdobit na ozdobném tácu, který můžeme od zbytků krému následně utřít.


14. Dort potáhneme fondánem

Jak potáhnout dort fondánem/marcipánem:

Tip: Na potažení dortu o průměru 24 cm stačí 0,5 kg fondánu

a) Před válením fondánu fondán lehce promačkáme v rukách (dlaní na desce), zahřeje se a půjde pak válet snadněji 

b) Příliš teplý a měkký fondán je však také na škodu - trhá se, proto je lepší pracovat rychle a v chladné místnosti

c) Válíme ho na pečícím papíru - nebude se tak lepit na desku

d) Rozvalujeme ho silikonovým válečkem, na ten se fondán tak nelepí - pokud máme jen dřevěný, opět můžeme použít pečící papír

e) Pokud se někomu pracuje s pečícím papírem špatně, lze použít moučkový cukr (je to podobné, jako když pracujeme s těstem a používáme mouku, aby se nelepilo) - nevýhoda je, že moučkový cukr zůstává přilepený na fondánu - v případě bílého fondánu to tak nevadí, horší je to v případě barevného fondánu - moučkový cukr jde sice z fondánu následně setřít vodou (např. pomocí štětečku), ale jeho stopy nemusí jít setřít stoprocentně, takže opatrně

f) Fondán rozválíme na placku o přibližné tloušťce 0,5 cm - pozor: čím je tloušťka fondánu tenčí, tím více se trhá!

g) Před tím, než začneme fondán přendávat na dort, je třeba zkusit ho po celé délce odlepit od desky (pečícího papíru) - tehdy je nachystaný k přesunutí

h) Dort nachystáme co nejblíže rozváleného fondánu

ch) Půlku rozváleného fondánu si přehodíme přes paži a druhou půlku podebereme celou dlaní ruky, příp. speciální širokou špachtlí na fondán - lze nahradit tenkým prkýnkem (mně se však nejlíp pracuje s vlastní dlaní) a fondán rychle přesuneme NAD dort, tak aby se dort ocitl vprostřed rozváleného plátu a teprve tehdy na něj fondán opatrně položíme

Pozor: Když už se fondán dotkne dortu potřeným krémem, už s fondánem nelze hýbat! setřeli byste tak krém či jinak dort poškodili - ten jde sice následně opravit, znovu potřít krémem apod., ale fondán by byl již nepoužitelný (ušpiněný od krému) - máte tedy jen jediný pokus :)

i) Když je fondán položený na dortu, rychle uhladíme vrch, následně přimáčkneme fondán k bokům dortu a zbytek fondánu odřízneme - musíme pracovat svižně, protože fondán visící z vrchu dortu se natahuje a trhá!

j) Když už jsou zbytky fondánu odříznuty a fondán je aspoň teoreticky přimáčknutý k dortu, začneme ho uhlazovat - opět je na to speciální hladička (lze koupit v cukrářských potřebách), ale postačí i obyčejná dlaň :) 


Tip: Toho, že okraj fondánu nekončí až úplně dole a je škaredě odkrojený, se nebojte. Z dalšího fondánu uřízněte proužky a ty uválejte do válečků a ty tak, příp. je můžete ještě zkroutit, přilepte podél spodního obvodu dortu, válečky mohou být ve stejné barvě jako fondánem potažený dort či v jiné - tato okrasná liště zakryje veškeré nedostatky :)

Tip: Fondán je pěkný i matný, mnohem hezčí je však lesklý - lesku na fondánu docílíme potřením fondánu vodou smíchanou s moučkovým cukrem - opatrně potíráme štětečkem

Pozor: Dort potažený fondánem již nemůžeme skladovat v lednici - fondán by se orosil a začal se rozpadat. Fondán skladujeme na suchém chladném místě - v takovém prostředí vydrží v celé své kráse dlouhou dobu

15) Nyní je na řadě zdobení dortu

Růžičky z fondánu/marcipánu: 

a) Z fondánu vyrobíme malou kuličku, kterou tlakem prstů na jedné straně zkosíme 
b) Vykrojíme kolečka, kterým omotáváme kuličku a tvoříme tak jeden lístek po druhým
c) Lístky rozevřeme a natvarujeme do podoby růže