26. 2. 2015

Indické jídlo: kuřecí korma s mandlemi


Kuřecí korma patří k nejoblíbenějším jídlům Indie. Smetanové kari s mandlemi.

Ingredience:

kuřecí prsa
cibule
česnek
zázvor
mandle
rajče
chilli paprička
sůl, pepř
olej
kokosové mléko (plnotučné mléko s kokosem)
smetana
čerstvý koriandr (petrželka)

Koření:
garam masala
kukruma
koriandr
kmín
bobkové listy

Potup:


1. V misce rozmixujeme na pastu: cibuli, česnek, zázvor, chilli, mandle


2. Na pánvi na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře, osolíme, opepříme 
a přidáme cibulovo-mandlovou pastu - chvíli restujeme

3. Přidáme nakrájené rajče a koření: bobkový list, kmín, koriandr, krkumu, garam masalu


3. Kokosové mléko lehce zředíme smetanou, příp. nahradíme plnotučným mlékem s lžící nastrouhaného kokosu


 4. Mléko přidáme ke kuřeti a na mírném ohni dusíme, dokud není kuře křehké

5. Na závěr vmícháme smetanu a čerstvý koriandr či petrželku, 
už nevaříme, jen prohřejeme a dochutíme


Příloha: rýže jako z indické restaurace


Na hrnek sypké rýže patří dva hrnky vody - pokud chcete mít rýži neslepenou, je třeba před tím propláchnout, abyste ji zbavili škrobu - já neproplachuji. Do hrnce s rýží a vodou přidám špetku soli, kapku oleje a šlupky cibule pro lepší chuť, příp. kardamom, hřebíček či celou skořici. Vařím na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří. Po té oheň vypneme a jen pod pokličkou necháme dojít, dokud rýže nebude měkká. Před podáváním z rýže vyndáme cibuli a koření a pomocí vidličky ji "načechráme".


 Dobrou chuť :)