Já dýně miluji.
Nejen proto, že tahle surovina je ryze podzimní, tudíž je mi celý rok vzácná,
ale i proto, že se mi s ní pojí vůně deště, prodloužených nocí, vidina Vánoc - jupííí :)
Mnoho lidí si dýně umí představit jen jako vyřezávanou dekoraci,
ale kdo ochutná např. dýňovou polévku nebo dýňové muffinky,
věřím, že se zamiluje jako já :)
![]() |
Recept je dále :) |
Ingredience na těsto - 12 ks:
200 g hladké mouky
200 g cukru krupice
120 g měkkého másla
2 vejce
vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
1,5 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
0,5 lžičky mletého zázvoru
špetka soli
1 menší dýně (nejl. hokkaido - je sladší)
Ingredience na krém:
250 g Mascarpone nebo jiného krémového sýru (např. Philadelphia)
moučkový cukr
mletá skořice na poprášení
Postup:
1) Když dýni vydlabeme šikovně, obal můžeme použít i na dekoraci
2) Vydlabanou dýni dáme na pečící papír na plech a na cca 10 min do trouby na 200'C, aby změkla
3) Změklou dýni rozmixujeme na pyré - cca 200 ml
4) Do mísy prosejeme mouku
5) Přidáme prášek do pečiva, sůl a koření
6) Máslo s cukrem vyšleháme do pěny
7) Přidáme vejce a vanilku, poté mouku a dýňové pyré a umícháme hladké těsto
9) Těsto nalijeme do formiček vyloženými papírovými košíčky
a dáme péct na 20 min na cca 200'C
10) Podle špejle, která je po vpichu čistá, poznáme, jestli je hotovo
11) Ručním šlehačem mícháme sýrový krém s cukrem - ne mixerem, aby se Mascarpone nesrazil
12) Na zchladlé muffiny dáme po lžičce nadýchaného krému a posypeme skořicí