15. 10. 2014

Dýňové muffiny

 Já dýně miluji. 
Nejen proto, že tahle surovina je ryze podzimní, tudíž je mi celý rok vzácná, 
ale i proto, že se mi s ní pojí vůně deště, prodloužených nocí, vidina Vánoc - jupííí :)
Mnoho lidí si dýně umí představit jen jako vyřezávanou dekoraci
ale kdo ochutná např. dýňovou polévku nebo dýňové muffinky, 
věřím, že se zamiluje jako já :)

Recept je dále :)


Ingredience na těsto - 12 ks:

200 g hladké mouky 
200 g cukru krupice
120 g měkkého másla
2 vejce
vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
1,5 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
0,5 lžičky mletého zázvoru
špetka soli
1 menší dýně (nejl. hokkaido - je sladší)

Ingredience na krém:

250 g Mascarpone nebo jiného krémového sýru (např. Philadelphia)
moučkový cukr
mletá skořice na poprášení

Postup:

1) Když dýni vydlabeme šikovně, obal můžeme použít i na dekoraci


2) Vydlabanou dýni dáme na pečící papír na plech a na cca 10 min do trouby na 200'C, aby změkla


3) Změklou dýni rozmixujeme na pyré - cca 200 ml


4) Do mísy prosejeme mouku


5) Přidáme prášek do pečiva, sůl a koření


6) Máslo s cukrem vyšleháme do pěny


7) Přidáme vejce a vanilku, poté mouku a dýňové pyré a umícháme hladké těsto


9) Těsto nalijeme do formiček vyloženými papírovými košíčky 
a dáme péct na 20 min na cca 200'C 


10) Podle špejle, která je po vpichu čistá, poznáme, jestli je hotovo


11) Ručním šlehačem mícháme sýrový krém s cukrem - ne mixerem, aby se Mascarpone nesrazil


12) Na zchladlé muffiny dáme po lžičce nadýchaného krému a posypeme skořicí


Žádné komentáře :

Okomentovat