26. 10. 2013

Dýňová polévka

Ať už slavíte nebo neslavíte původně americký svátek Halloween, je jasné, že sezona dýní je tu. Dýně však nemusí sloužit jen jako dekorace pro svíčku, ale jsou výtečné i na talíři. Zkuste například tuhle lahodnou dýňovou polévku! 


Ingredience:

1 cibule
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 kg dýně
kyselá smetana
bazalka (místo bazalky lze dát muškátový oříšek) 
pažitka na ozdobu
mletý černý pepř
sladká smetana podle chuti
kari koření
sůl




Pokud chceme dýni použít jako dekoraci pro svíčku, odřízneme čepičku, vydlabeme semínka a následně vydlabeme vnitřek, který nakrájíme na kostičky na polívku.

Pokud dýni na dekoraci nechceme, můžeme ji omýt a nakrájet i s oranžovou slupkou, ideální je na to menší dýně hokaido. 


TIP: Ještě na začátku je dobré dát nakrajené kousky dýně zapéct na pečícím papíře na cca 10 minut do trouby, jen aby dýně zezlátla a zatáhla se. Rozvine se tak její sladká chuť.

Na kostičky nakrájíme i oloupanou cibuli a spolu s nakrájenou (příp. již opečenou) dýní ji osmahneme dozlatova na oleji. Zalijeme vývarem, příp. vodou, jež ochutíme bujonem a necháme cca 10 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Pozor na množství přilévané vody, raději méně. Po té, co dýně změkne, polévku odstavíme z ohně a rozmixujeme, podle hustoty příp. zředíme vodou.


Dýňovou polévku dochutíme pepřem, solí, kari kořením a sušenou bazalkou, příp. strouhaným muškátovým oříškem. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme. Po odstavení z ohně zjemníme lžící sladké smetany na vaření. Na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou, příp. jinou zelenou bylinkou.


TIP: Podáváme se lžící zakysané smetany v prostřed talíře a na másle opečeným toustem.