![]() |
Višně a višňová marmeláda |
Oproti časům našich babiček, kdy zavařovala téměř každá hospodyňka, dnešní zájem o zavařování poklesl. Chtěla bych Vám však ukázat, že zavařování není zdaleka tak těžké, jak se na první pohled zdá. Není k tomu třeba ani žádný speciální sterilizovaný hrnec s teploměrem, ani chemické konzervanty. Nejen, že si tak samy můžete na později uchovat své oblíbené ovoce, které je mimo sezónu drahé, ale hlavně: znáte snad něco lepšího, než lahodnou domácí marmeládu? A vůbec nevadí, že období meruněk a višní už je pryč - ze zahrádky začínají vonět švestky, zavařovat jdou i cukety, je období okurek a také se blíží čas jablek - s kombinací s hruškami, šípky či brusinkami jsou přímo božské! :x
![]() |
Meruňky a meruňková marmeláda |
Níže jsem si pro Vás připravila přesný a úplně jednoduchý postup, jak zavařovat.
Višně odstopkujeme a alespoň 2x propláchneme ve vodě. Ne v horké, ať nepopraskají.
Nakonec je dáme do cedníku a necháme okapat.
Zavařovací sklenice důkladně omyjeme, včetně vršků. Já je proplachuji panákem rumu - je to nejen dobrá desinfekce, konzervant, ale ovoce díky němu získá i příjemné aroma. Při dodržení drobných hygienických pravidel a použití ovoce, které nejeví známky hniloby, by se zavařeniny kazit neměly.
Omyté a okapané višně naskládáme do sklenic po okraj, setřepeme a doskládáme.
V kastrůlku rozpustíme cukr krupici: 2-3 lžíce na sklenici. Necháme vychladnout.
Višně zalijeme sladkou vodou z kastrůlku a po okraj dolijeme normální vodou.
Odebereme višně, které vyčnívají. Sklenice pořádně zavíčkujeme.
Sklenice omotáme čistým hadříkem a vložíme do hrnce. Hadříkem omotáme proto, aby se o sebe sklenice v hrnci nerozbily. Do 2/3 zalijeme vodou. Vodu dovedeme k mírnému varu a sterilizujeme při malinkých bublinkách 25 minut. Malinké bublinky jdoucí ode dna značí teplotu cca 85 %.
Po té sklenice opatrně vytáhneme a obrátíme dnem vzhůru. Při chladnutí získáme stejný efekt jak při sterilizaci, tj. víčka se dobře uchytí. Po cca 10 minutách sklenice zchladíme, ovoce si tak zachová barvu a zbytečně neměkne dlouhým stáním v horkém nálevu. Zavařené sklenice uchováváme v chladnu a po 14 dnech kontrolujeme, jestli náhodou nekvasí.
Odpeckované višně jsou nachystané na višňovou marmeládu.
Množství višní smícháme se stejným množstvím cukru a přidáme lžíci kyseliny citronové, jež nahrazuje želírovací přípravek. Já přidávám i trochu rumu. Vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Při vaření je třeba odebírat pěnu, jež zmenšuje trvanlivost. Stejně postupujeme při jakémkoliv ovoci.
Hotovo :)