22. 8. 2013

Zavařování aneb kousek léta ve skleničce

Višně a višňová marmeláda

Oproti časům našich babiček, kdy zavařovala téměř každá hospodyňka, dnešní zájem o zavařování poklesl. Chtěla bych Vám však ukázat, že zavařování není zdaleka tak těžké, jak se na první pohled zdá. Není k tomu třeba ani žádný speciální sterilizovaný hrnec s teploměrem, ani chemické konzervanty. Nejen, že si tak samy můžete na později uchovat své oblíbené ovoce, které je mimo sezónu drahé, ale hlavně: znáte snad něco lepšího, než lahodnou domácí marmeládu? A vůbec nevadí, že období meruněk a višní už je pryč - ze zahrádky začínají vonět švestky, zavařovat jdou i cukety, je období okurek a také se blíží čas jablek - s kombinací s hruškami, šípky či brusinkami jsou přímo božské! :x

Meruňky a meruňková marmeláda
Níže jsem si pro Vás připravila přesný a úplně jednoduchý postup, jak zavařovat.
Při sbírání či trhání ovoce na zavařování je třeba dát si pozor, aby nebylo ovoce nahnilé, natlučené či jinak poškozené. Rychleji by se pak totiž kazilo a i po zavaření by mohlo být napadeno plísní.


Višně odstopkujeme a alespoň 2x propláchneme ve vodě. Ne v horké, ať nepopraskají.


Nakonec je dáme do cedníku a necháme okapat.


Zavařovací sklenice důkladně omyjeme, včetně vršků. Já je proplachuji panákem rumu - je to nejen dobrá desinfekce, konzervant, ale ovoce díky němu získá i příjemné aroma. Při dodržení drobných hygienických pravidel a použití ovoce, které nejeví známky hniloby, by se zavařeniny kazit neměly.


Omyté a okapané višně naskládáme do sklenic po okraj, setřepeme a doskládáme.


V kastrůlku rozpustíme cukr krupici: 2-3 lžíce na sklenici. Necháme vychladnout.


Višně zalijeme sladkou vodou z kastrůlku a po okraj dolijeme normální vodou. 
Odebereme višně, které vyčnívají. Sklenice pořádně zavíčkujeme.


Sklenice omotáme čistým hadříkem a vložíme do hrnce. Hadříkem omotáme proto, aby se o sebe sklenice v hrnci nerozbily. Do 2/3 zalijeme vodou. Vodu dovedeme k mírnému varu a sterilizujeme při malinkých bublinkách 25 minut. Malinké bublinky jdoucí ode dna značí teplotu cca 85 %.


Po té sklenice opatrně vytáhneme a obrátíme dnem vzhůru. Při chladnutí získáme stejný efekt jak při sterilizaci, tj. víčka se dobře uchytí. Po cca 10 minutách sklenice zchladíme, ovoce si tak zachová barvu a zbytečně neměkne dlouhým stáním v horkém nálevu. Zavařené sklenice uchováváme v chladnu a po 14 dnech kontrolujeme, jestli náhodou nekvasí.


Odpeckované višně jsou nachystané na višňovou marmeládu.


Množství višní smícháme se stejným množstvím cukru a přidáme lžíci kyseliny citronové, jež nahrazuje želírovací přípravek. Já přidávám i trochu rumu. Vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Při vaření je třeba odebírat pěnu, jež zmenšuje trvanlivost. Stejně postupujeme při jakémkoliv ovoci.


Hotovo :)


Žádné komentáře :

Okomentovat