6. 7. 2013

Můj oblíbený lilek

Přichází léto a s ním i sezóna mé oblíbené zeleniny LILKU. 
Při této příležitosti přináším jednoduchý a chutný recept na dušený lilek se zeleniou.
 Dobrou chuť :)

Hotové dílo už jen posypeme zbylou syrovou půlkou červené cibule.


Na 2 porce potřebujete: 1x lilek, 1x mrkev, 1x červená cibule, česnek, citron, mléko, cukr, sůl, pepř, červenou nebo zelenou chilli papričku, čerstvý kousek zázvoru (není nezbytné), kari a koriandr


Lilek opláchneme a buď se šlupkou nebo bez rozkrojíme podélně na půl, nakrájíme na půl měsíčky, na trošce oleji osmahneme a vyndáme na talíř, aby se následným vařením nerozvařil.


Na stejné pánvi osmahneme půl na drobno nakrájené červené cibule, dva stroužky nakrájeného česneku, chilli papričku a okrouhlanou mrkev nakrájenou na kolečka.


Přidáme špetku soli, pepře, lžičku kari, lžičku koriandru, lžíčku cukru a lehce zakápenem šťávou z citrónu. Zamícháme a zalijeme půl hrnečkem mléka a chvíli vaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme lilek, ještě chvíli povaříme a je hotovo.


Dáme vařit necelý hrnek sypané rýže, dva necelé hrnky vody, trochu soli, hřebíček, kardamom a celá skořice. Až se vyvaří voda, sporák vypneme a necháme v teple, pod pokličkou, dojít. Dochutíme máslem.


Žádné komentáře :

Okomentovat