7. 4. 2012

Domácí chléb nejen o Velikonocích

Od babičky jsem získala recept na ten nejlepší domácí chléb jaký existuje! 
Nejen, že je levný, na přípravu jednoduchý, ale hlavně opravdu chutný! 

Dnešním dnem, tj. na bílou sobotu, končí postní doba. 
Zítřejší neděli, na Boží hod velikonoční, vstal Ježíš z mrtvých. 
Je to slavnostní den, kdy se připravují velikonoční pokrmy jako je jehněčí a skopové, 
peče se beránek, mazanec a chléb, který se jí s vejci. Pije se víno! Hoduje se! 
Zítra je ideální čas, upéct si domácí chléb! 
Snad se Vám podaří a bude Vám chutnat!

Všem přeji krásné Velikonoce! 

Chléb nás učí děkovat, prosit a čekat. Dává nám růst, sílu a život. 

Recept:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek chlebové žitné mouky
  • půl kostky droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • semínka: např. slunečnicová, sezamová, mandle aj.
  • 2 necelé hrnky teplé vody

Všechny ingredience smíchat v míse a několik minut zpracovávat a hníst těsto do takové konzistence, aby neteklo. Tip: pro smíchání a hnětení si můžete pomoci elektrickým míchačem. Těsto nechat kynout cca 2 hodiny pod utěrkou. Po té těsto (s pomocí nožíku) vyklopit do pekáče na pečící papír. Vršek těsta pomoučit. Pekáč přiklopit druhým pekáčem, příp. alobalem a dát péct do rozehřáté trouby na 250'C na 60 min. Posledních 10 min odklopit vrchní pekáč, příp. oddělat alobal, tvoří tak se kůrka.



Čerstvý chléb voní, kůrka je křupavá, je plný semínek a oříšků...

Krajíc s máslem a marmeládou, se sýrem nebo s vejci - mňam!

Víte o tom, že kočičky, pučící pruty z jív, jsou posly jara? 
Světlo zapálené svíce symbolizuje život. 
Bílá barva čistotu a naději. 
Vejce jsou symbolem nového života, plodnosti, úrodnosti, narození a bezpečí. 
Chléb neznačí jen nadcházející hostinu, tedy jídlo, 
ale vše, co je třeba pro život: práci, domov, rodinu.


Krásné velikonoční svátky plné lásky Vám přeje Ivanka!