5. 12. 2011

Smažené koblížky se švestkami

Blíží se Mikuláš 
a třebaže nemám děti, mám po svém boku mlsného muže, 
který se mě nikdy nezapomene zeptat: 
"Co mi přinesl Mikuláš dobrého?" 
Letos pro něho budu mít trošku jiné překvapení: skořicové uhlí :) 

Jsou to smažené koblížky plněné švestkami obalované ve skořicovém cukru. 
Zaručuji 100% úspěch!

Skořicové uhlí


Potřebujeme:

2 hrnky hladké mouky
půl hrnku cukr
špetku soli
půl lžičky citronové kůry
vejce
kousek másla
droždí, mléko
skořicový cukr
švestky

Prvně vypracujeme kynuté těsto: mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek a dáme do něj cukr, sůl a citronovou kůru, vejce rozšleháme s trochou mléka a nalijeme po okraji mouky. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, nalijeme na mouku, zpracujeme ve vláčné těsto a necháme 30 min odstát v teple. Nakynuté těsto znovu zpracujeme a necháme odstát dalších 15 min. 

Po té ho válečkem rozválíme na placku, kterou nařežeme na čtverce.


Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Jednu půlku vezmeme, položíme na těstový čtverec, pocukrujeme ji, do těsta ji zabalíme (rohy těsta přetáhneme přes švestku na kříž) a dáme smažit na rozpálený olej.


Smažíme po všech stranách na mírném ohni, aby se těsto usmažilo i uvnitř.


Právě horké usmažené koblížky obalíme v skořicovém cukru (moučkový cukr smíchaný se skořicí)


Všechny hotové skořicové koblížky jsem skládala na plech.


Koblížky jsou nejlepší ještě teplé. Studené jsou však taky moc dobré! 
Jsou sladké, šťavnaté a nádherně voní skořicí! A svým vzhledem opravdu trošku připomínají uhlí :)