Blíží se Mikuláš
a třebaže nemám děti, mám po svém boku mlsného muže,
který se mě nikdy nezapomene zeptat:
"Co mi přinesl Mikuláš dobrého?"
Letos pro něho budu mít trošku jiné překvapení: skořicové uhlí :)
Jsou to smažené koblížky plněné švestkami obalované ve skořicovém cukru.
Zaručuji 100% úspěch!
Skořicové uhlí |
Potřebujeme:
2 hrnky hladké mouky
půl hrnku cukr
špetku soli
půl lžičky citronové kůry
vejce
kousek másla
droždí, mléko
skořicový cukr
švestky
Prvně vypracujeme kynuté těsto: mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek a dáme do něj cukr, sůl a citronovou kůru, vejce rozšleháme s trochou mléka a nalijeme po okraji mouky. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, nalijeme na mouku, zpracujeme ve vláčné těsto a necháme 30 min odstát v teple. Nakynuté těsto znovu zpracujeme a necháme odstát dalších 15 min.
Po té ho válečkem rozválíme na placku, kterou nařežeme na čtverce.
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Jednu půlku vezmeme, položíme na těstový čtverec, pocukrujeme ji, do těsta ji zabalíme (rohy těsta přetáhneme přes švestku na kříž) a dáme smažit na rozpálený olej.
Smažíme po všech stranách na mírném ohni, aby se těsto usmažilo i uvnitř.
Právě horké usmažené koblížky obalíme v skořicovém cukru (moučkový cukr smíchaný se skořicí)
Všechny hotové skořicové koblížky jsem skládala na plech.
Jsou sladké, šťavnaté a nádherně voní skořicí! A svým vzhledem opravdu trošku připomínají uhlí :)