20. 7. 2011

Vy neznáte CHEESCAKE?!

CHEESECAKE je lahodný sýrový dort, který je v Británii velmi populární pochoutkou. Nejen, že jeho odrůdu najdete snad v jakékoliv britské kavárně, ale i v lednici či mrazničce většiny anglických rodin. Skládá se ze tří vrstev: první tvoří spodní, asi 1cm vysoká, oplatková vrstva, druhá sýrové sladké těsto a třetí poleva nebo ovoce. CHEESECAKE je fantasticky křehký, vláčný a lahodný zákusek a chuť oplatků se sýrem a ovocem je přímo nebeská.



Sice je CHEESECAKE k dostání už i u nás, (najdete jej v mrazících boxech v TESCU či Globusu), přesto jsem se rozhodla, že si jej zkusím vlastnoručně ukuchtit sama. To, jak jsem postupovala a jak dopadl můj první pokus, si můžete přečíst pod receptem J

Ingredience:

·         Dortová forma na pečení v průměru 24 cm
·         250 g sladkých sušenek, např. máslové sušenky nebo BEBE sušenky
·         100 g másla
·         500 g LUČINY nebo sýru PHILLADELPHIA
·         50 g cukru krupice
·         1 x vanilkový cukr
·         3 celá vejce M + 1 žloutek
·         1 x lžička citronové šťávy
·         1 x zakysaná smetana
·         Ovoce, např. jahody, maliny, borůvky apod. 

Postup:

1)      Sušenky rozmlaťte na drobečky a pomocí mixeru jej spojte s tuhým máslem. Po té, co máslo trochu povolí, začne hmota tvořit slepence a hrudky. To je ideální konzistence pro podkladovou krustu.
2)      Sušenkovou hmotu rovnoměrně namačkejte na dno máslem pečlivě vymazané dortové formy a nechte jej v lednici min. na půl hodiny zatuhnout.
3)      Mezitím si připravte sýrovou náplň. Ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Pokud je budete míchat mixerem, použijte nejnižší otáčky. Proto, aby koláč v troubě nenabobtnal a při chlazení zase neklesl, je důležité, aby se do těsta dostalo co nejméně vzduchu.
4)      Mixerem lehce rozšlehejte sýry, postupně přidávejte cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a nakonec vejce, vč. žloutku. Dávejte pozor, ať směs nešplíchá od kraje misky ke kraji a zbytečně nenabírá vzduch.
5)      Nyní tuto sýrovou směs, jež by v závěru měla mít konzistenci řídkého krému, nechte min. 10 min. v klidu. Případné bublinky vzduchu z těsta buď samy odejdou, nebo jim pomozte špičkou nože, kterým do krému kreslete písmeno S.
6)      Z lednice vytáhněte formu s již zatuhlou sušenkovou krustou. Rozdělávací dortovou formu obalte z vnější strany alobalem tak, aby se do ní z venku nedostala voda.
7)      Na sušenkovou krustu nalijte sýrový krém a dortovou formu položte do hlubšího pekáče. Do něj opatrně nalijte takové množství teplé vody, aby dosahovala do poloviny pečící formy.
8)      Vodní lázeň je pro pečení CHEESECAKU velmi důležitá. Většina trub peče nerovnoměrně a vodní lázeň tak zajišťuje dortu mírný a rovnoměrný přísun tepla, čímž zabraňuje jeho vysušení.
9)      Vodní lázeň spolu s formou opatrně přesuňte do předem vyhřáté trouby na 160 - 180°C a bez otevření (aby se střed dortu nepropadl) pečte min. 25 - 30 min. „Hotový“ koláč by se měl třást jako želé nebo rosol. Pokud je střed tekutý, pokračujte ještě chvíli v pečení. Musíte však přestat péci dříve, než bude dort zcela upečený. Zbytkové teplo by jej totiž následně vysušilo a povrch by popraskal. Chce to hodně citu, trpělivosti a ano – i trochu magieJ Závěrečnou pevnou konzistenci získá dort při následném tuhnutí v lednici.

10)   Troubu vypněte a při pootevřených dvířkách nechte dort v troubě zcela vychladnout.
11)   Až bude mít dort pokojovou teplotu, dejte jej do lednice a nechte jej přes noc ztuhnout.
12)   Když je dort zcela tuhý, opatrně jej vyndejte z formy. Spodní část sušenkové krusty odlepíte od formy tak, že formu na chvíli položíte na utěrku namočenou v horké vodě. Díky teplu máslo v sušenkové krustě lehce povolí a dort se od formy snadno odlepí.
13)   Teď už zbývá jen nazdobení CAKU. Já vrchní část dortu potřela zakysanou smetanou, na ni jsem naskládala borůvky a vše jsem lehce poprášila moučkovým cukrem. Místo zakysané smetany však můžete použít šlehačku a místo borůvek jakékoliv jiné, nejlépe čerstvé ovoce. 


Můj první CHEESECAKE

Psychická příprava

Svůj první CHEESECAKE jsem se rozhodla udělat na počest narozenin mé maminky a jejího přítele. Na internetu jsem si vyhledala různé recepty, (jak anglické - nejvíce mne inspirovala Nigella Lawson na youtube.com, tak české - kdy se mi zalíbil recept psaný na stránce Labuznik.com), poctivě si pročetla komentáře, a ze všech těch rad a doporučení jsem si vybrala ty ingredience a ten postup, který mi byl nejbližší.

Co se ale nestalo. Těsně před plánovanou oslavou jsem onemocněla. Vysoké horečky, pálení na plicích a neuvěřitelná bolest hlavy. Prostě normální chřipka:) Cítila jsem se však natolik špatně, že jsem uvažovala, jestli bych pečení mého tolik vysněného zákusku neměla raději nechat na jindy? Na poslední chvíli, tj. v sobotu večer, (oslava se připravovala na neděli), jsem se však definitivně rozhodla: CHEESECAKE upeču!

Nákup ingrediencí

A tak jsme se s mým přítelem Petrem rozjeli do nejbližšího nonstop otevřeného obchodu TESCO, kde jsme se pustili do nákupu všech potřebných ingrediencí.

„Co je to? Vždyť to stojí tři sta korun?! Určitě to potřebujeme?“ mával mi Petr před nosem dortovou teflonovou formou na pečení, která je pro tvorbu CHEESEECAKU nezbytná. „Ano, potřebujeme,“ odpověděla jsem Petrovi a opatrně mu formu odebrala z ruky, aby ji, nedej kulinářský bože, ještě nepoškrábal!

„A proč potřebuješ tolik sýrů?“ nedal se odbít Petr. Při pohledu na tři 100g Luciny, jeden cottage smetanový sýr, krabičku Philladelphia sýru a kelímek zakysané smetany jsem se i já lehce zarazila. Ale přece se tak lehce nevzdám, že?! „Na vaření,“ odpověděla jsem logicky.

Do košíku jsem ještě přihodila vajíčka a sklenku borůvek, kterých bylo třeba jako třetí vrstva CAKU. Původně jsem měla v plánu použít čerstvé ovoce, konkrétně jahody nebo maliny, bohužel jsem však v obchodě ani jedno z poptávaných nenalezla.

„Pět set korun, prosím!“ hlásila konečnou částku prodavačka a mně se na několik úderů zastavilo srdce. „Cože?!“ slyšela jsem kdesi z dálky nevěřícný hlas Petra. A kdyby za mnou ve frontě nečekali další lidé, asi bych to vzdala. Všechno bych pěkně povracela na svá místa zpět do regálů a zamířila k mrazáku, odkud bych si vytáhla CHEESECAKE už hotový, přesně takový, na jaký jsem zvyklá a jaký mám ráda. Naneštěstí (nebo naštěstí?) díky jakémusi zamračenému pánovi stojícímu těsně za mnou, jež se tvářil tak, že pokud rychle nezaplatím, nedopadnu dobře, jsem prodavačce podala svou kreditní kartu a vše zaplatila. Celou cestu k autu jsem však hlasitě nadávala, že to bylo naposled, kdy jsem se rozhodla péct něco tak drahého. Za tuhle cenu bych (sice mražených za to hotových) CHEESECAKŮ měla hned pět!

Noční pečení

Doma, byť už se blížila půlnoc, jsem se pustila hned do práce. CHEESECAKE je totiž potřeba prvně upéct a potom dát na noc odležet do ledničky. A pokud jsem ho chtěla následující den nabídnout oslavencům, nebylo času nazbyt.

1.      Oplatková vrstva
Nejprve jsem se pustila do oplatků. Na spodní vrstvu CAKU je třeba oplatky (nejlépe obyčejné máslové) řádně rozdrobit. Ať už ručně rozmačkat, v sáčku je rozmlátit válečkem, či paličkou na maso, nebo použít mixer – což jsem udělala já (chudáci sousedi!). Jenže jsem jaksi nepočítala s tím, že mi při mixování budou oplatkové drobečky létat po celém bytě! Asi po hodině mixování a drcení (a následném uklízení oplatkové spouště, aby mě při každém kroku po kuchyni nerozčilovalo nepříjemné křupání pod nohama), se konečně spodní vrstva oplatkových drobenek - smíchaná s máslem a namačkaná ke spodku dortové formy - chladila v ledničce. A já se mohla pustit do druhé vrstvy, tedy sýrového těsta.

2.     Sýrové těsto
Všechny koupené sýry jsem vyklopila do mísy. Lucina se mi zdála příliš tuhá a cottage obsahoval malé sýrové kostičky až příliš nasáklé smetanou. Philladelphia se mi jevila jako ideální, bohužel také nejdražší. Přesto jsem všechny sýry opět mixérem na nejnižší stupeň krátce promixovala, přidala cukr, (nutno podotknout, že o dobrou polovinu menší množství, než mi doporučovaly recepty, ale při ochutnávání se mi sýrová hmota zdála i tak dost sladká), lžičku citronové šťávy, vanilkový cukr a vajíčka velikosti L. Bezmyšlenkovitě jsem tam rozbila tři, plus přidala ještě jeden žloutek a začala vše míchat. Když jsem si najednou všimla, že těsto nemá téměř žádnou pevnou konzistenci a já míchám nažloutlou vodu! Jak to, panebože? Po důkladném přemýšlení, jakého jsem mimochodem byla takhle pozdě v noci a ještě se zvýšenou teplotou schopná, mi došlo, že se o vinu pravděpodobně dělí již zmíněný cottage sýr, hojně nasáklý smetanou a ty tři obrovitánská vejce přeplněná bílkem. Bohužel, na místo PROČ, jsem musela vymyslet: CO DÁL? Těsto jsem začít znova dělat nemohla, nebyl čas, navíc znovu vyhodit tolik peněz? Jak jsem tak přemýšlela, najednou jsem si všimla o podál tiše stojící zakysané smetany, kterou jsem opomněla uklidit do lednice a jíž mělo být třeba až dalšího dne při zdobení CHEESECAKE. Ale člověk míní, život mění a já její dobrou polovinu přidala do těsta hned. Konzistence se poněkud spravila a už mi to vzdáleně připomínalo to, co v receptech nazývali: řídký krém.

3.       Pečení ve vodní lázni
Těsto jsem nechala odstát, aby z něj odešel nepotřebný vzduch a následně jej nalila do formy na již tužší oplatkovou vrstvu. Nachystala jsem si hlubší pekáč, položila do něj dortovou formu z venkovní části obalenou alobalem a do pekáče okolo formy jsem nalila horkou vodu. Celé jsem to opatrně přestěhovala do trouby rozehřáté na 160 stupňů.

Při pečení, kdy jsem troubu min. 25 min. neměla vůbec otvírat, mi hlavou letěla spousta myšlenek: „Proč všechno dělám na poslední chvíli? Co když se to nepovede? Proč jsem si premiéru nevyzkoušela předem? Jak se to řídké těsto může vlastně upéct? Co když všechno s velkou slávou vyliji akorát do záchodu?“ A přesně po 25 min se naplnily mé nejhorší obavy! Těsto se stále třepotalo jako voda a zdálo se zcela neupečené.

Obrátky trouby jsem tedy zvýšila ze 160 na 200 a nechala dort péct další čtvrt hodiny a heuréka! Celá hmota, včetně středu, se třásla už ne jako voda, ale jako rosol. Což je přesně to, čeho jsem chtěla docílit! Podle pokynů v receptech jsem troubu vypnula a na vařečku nechala pootevřená dvířka, aby trouba chladla a dort se tak mezitím ještě lehce dopékal. Údajně totiž CHEESECAKE nesmí na povrchu příliš zhnědnout a už vůbec by neměl popraskat. Peče se ve vodní lázni proto, aby byl krásně vláčný a ne vysušený!

K tomu, abych mohla CHEESECAKE přemístit do lednice, jsem jej však potřebovala zcela vychladlý. Jenže při pohledu na hodiny, které právě odbíjeli druhou hodinu ranní, a mě se k bolesti hlavy přidalo ještě škrabání v krku, jsem se rozhodla, že půjdu spát a natočím si budíka, který mě vzbudí za cca hodinu, kdy už bude CHEESECAKE jisto jistě vychladnutý.

TRRRRR! Zazvonil budík přesně ve tři hodiny.
„Co se děje?!“ vystřelil Petr z postele, až jsem se ho lekla víc, jak samotného budíku.
„Nic,“ snažila jsem se ho uklidnit a s trochou fyzické síly ho tlačila zpátky do postele. Šla jsem do kuchyně, otevřela troubu a z ní na mě vybafnul teplý vzduch prosycený sladkými vůněmi CAKU.
„Hmm“, vonělo to sice nádherně, ale vychladlé se to nezdálo. Troubu jsem tedy otevřela dokořán a šla si zase lehnout. Proces s budíkem se opakoval po druhé.
„Co se sakra děje?!“ vyskočil Petr zase z postele a já se už poloslepá únavou potácela do kuchyně, abych s povděkem konečně zcela vychladlý CAKE přemístila do lednice. „Tak to jsem zvědavá, co z toho bude,“ letělo mi hlavou, když jsem se už po třetí za tu noc pokoušela usnout. 

Závěr

Ale za tu námahu, nervy, nevyspání i peníze to stálo! CAKE byl fantastický a ve chvíli, kdy jsem ho následující odpoledne z lednice vytáhla oslavencům ke kávě, neuběhlo ani 30 minut a nezbyl po něm ani drobeček. Všichni se olizovali až za ušima. Měl ohromný úspěch.

Od té doby jsem CHEESECAKE dělala ještě několikrát. A vlastně ani nestál tolik peněz, jak se v první chvíli zdálo. Největší položku na mém nákupu dělala dortová forma.

Na CHEESECAKE je potřeba 500 až 600g smetanového sýru, ideální se mi sice zdál sýr Philladelphia, ale jedna 125g krabička stojí téměř 30 Kč. A Lucina také není špatná. Lehce slaná, mazlavá, perfektní a jedna 100g kostka vyjde na 18 Kč. Nejlepší je si počkat na nějakou akci či slevu.

Ano, pravda, i tak to není ten nelevnější dort, co jsem dělala, ale zaručeně je nejlepší. Tak proč si občas neudělat trochu té radosti!? A nebojte se – zdaleka to není tak těžké, jak to na první pohled vypadá! Upřímně – když se mi má premiéra s CHEESECAKEM povedla při horečkách, o půlnoci, kdy mě tlačil čas, Vám se ve dne a při všech smyslech povede zaručeně!


Žádné komentáře :

Okomentovat