2. 7. 2011

Jahodové palačinky


Začátek léta zbožňuji právě pro všechno sladké ovoce, které v tomto období zraje a je tak šťavnaté a červené, že bych jej mohla jíst od rána do večera! Jahody, třešně, višně, rybíz, meloun, maliny, ostružiny - trhané z vlastní zahrádky, od babičky, od sousedů nebo z obchodu. Nejlepší je samozřejmě čerstvé, stejně tak jsou však dobré i z nich pečené buchty a jiné dobrůtky! Já si pro Vás připravila jednu smaženou - vítečné jahodové palačinky.




Doba přípravy: cca 30 min
Množství palačinek: cca 8

Ingredience:
  • necelý hrnek proseté hladké mouky
  • čtvrt hrnku krystalového cukru
  • 2 x vanilkový cukr
  • 2 x vajíčko
  • olivový olej
  • špetka soli
  • hrnek mléka
  • smetana na šlehání
  • miska čerstvých jahod
Postup:
Do misky smíchejte mouku, krystalový cukr, vanilkový cukr, vajíčka, špetku soli, tři lžíce olivového oleje, hrnek mléka a pomocí ručního šlehače se prošlehejte do řídkého bezhrudkového těsta, které by mělo mít konzistenci smetany na šlehání. Dle potřeby přidejte vodu. Těsto nechte min. 20 min odstát, mouka lehce naboptná a palačinky tak budou krásně nadýchané.
Mezitím pomocí tentokráte elektrického šlehače rozmixujte většinu jahod s vanilkovým cukrem - vznikne tak sladká jahodová náplň. Zvlášť ušlehejte smetanu.
Na sucho rozpalte pánvičku. Jakmile bude dostatečně rozpálená, pomocí papírového ubrousku z ní opatrně setřete zcela neumytý zbylý tuk z posledního smažení. Palačinky by se Vám teď neměly připalovat ani trhat. Na tuto čistou pánvičku kápněte olivový olej, nechte jej rozpálit a teprve nyní začněte smažit tenké z obou stran do zlatova zbarvené palačinky. 



Hotové palačinky naplňte jahodovou náplní, kápněte na ně lžíci smetany a na kraj talířku dejte pár čerstvých jahod. Mňam! :)