23. 7. 2011

Anglické jídlo aneb English breakfast three times a day


V Anglii mají překvapivě trochu jiné stravování jak u nás, v České republice.

Anglická snídaně

V prvé řadě si Britové, na rozdíl od nás, vychutnávají snídani. Souvisí to nejen s tím, že většině Britů začíná pracovní den až v 9 hodin ráno! Ano, i na první školní hodinu zvoní takhle pozdě! Vše nastartoval rok 1920, kdy publicista a protagonista Edward Bernays vedl průzkum, ve kterém 5 tisíc britských lékařů veřejně doporučovalo vydatnou snídani, v čele se slaninou a vejci. Že to bylo za účelem zvýšení prodeje slaniny, je dnes už vedlejší. A jak se anglický dramatik William Somerset Maugham nechal slyšet: „Dobře se v Anglii najíst znamená, mít snídani tři krát denně!“

Říká Vám něco ENGSLISH BREAKFAST? Je to tradiční anglická snídaně, skládající se z mnoha surovin, jež Vám 100% naservírují v každé britské hospodě či restauraci. Neodmyslitelně sem patří již zmíněná smažená vejce a slanina, dále žampiony, rajčata, párky a pečené fazole. Tyhle kalorické dobroty se zakusují s lehce opečeným toustem a máslem, popř. si můžete dát toust s marmeládou či jiné sladké pečivo. Na pití ovocné šťávy, nejčastěji pomerančový džus, káva nebo černý čaj s mlékem.




V britských rodinách si pochopitelně ze zdravotních důvodů ENGLISH BREAKFAST nedopřávají každý den. Většinou ji nahrazují mnohem zdravějšími a stravitelnějšími cornflaky či müsli s mlékem.

Anglické FAST FOODY

V Británii mají vůbec velké problémy s obezitou a není to jen kalorickou snídaní. Jedním z hlavních důvodů jsou tradiční FISH & CHIPS – smažená ryba (žraločí maso bez kostí) s hranolky a spoustou přepáleného oleje, a všechny další FAST FOODY, bez kterých se většina Britů prostě neobejde. Příčinou je životní styl, který žijí: celodenní shon, pracovní stres a nepravidelná, nevyvážená strava. Je pro ně jednodušší a mnohdy i levnější, koupit si večeři v rychlém občerstvení, popř. připravit již hotová „krabičková jídla“ z MARK & SPENCER, než aby si něco sami uvařili. Pokud se k tomu však rozhodnou, stojí to za to. Britové jsou totiž víteční kuchaři, kde v čele stojí skotský (a sprostý) Gordon Ramsay, populární královnin miláček Jamie Oliver či sladká Nigella Lawson. 

Lehký oběd

Britové se podle starého českého moudra – snídani sněz sám, o oběd se poděl s přítelem a večeři dej nepříteli – rozhodně neřídí. Mají to totiž přesně naopak.

Obědu nevěnují téměř žádnou pozornost. Ze strachu, aby se jim po vydatném a těžkém jídle nechtělo spát, se v poledne odbývají lehkým a rychlým jídlem. V lepším případě zeleninovým salátem či polévkou podávanou s opečeným toustem, v horším případě pouhým sendvičem, tj. toustovým chlebem proloženým máslem, šunkou, rajčetem nebo tuňákem.

Těžká večeře

Za to večeři, při které se celá rodina (mnohdy až pozdě na večer) opět sejde doma, mají hned o několika chodech. Na stole nechybí misky se zeleninou, přednostně se zelenou zeleninou, pro nás ne tolik populární: pampeliškové listy, čerstvé listy špenátu, zelené fazolové lusky, jarní výhonky, malé hlávky růžičkové kapusty, brokolice, jejich oblíbené zeleninové saláty, tj. smíchaná zelenina, pokapaná olivovým či octovým olejem, popř. s kousky sýra, dále fazole v rajčatové omáčce, pečené brambory či bramborová kaše, rýže, kuskus – obilná semínka podobná malé rýži neidentifikovatelné chuti, talíře pečených anglických párků a bílých vinných klobás a další různě připravovaná masa, vč. ryb v čele s jejich pochoutkou – lososem, bramborové koláče plněné masem, tj. PIE – oblíbená mastná pochoutka prodávající se na fotbalových stadionech k pivu, mražená pizza, různé druhy dresinků a spoustu dalších na noc těžko stravitelných jídel s kalorickou bombou na závěr – sladkým dezertem.

Většina britských rodin si společné rodinné večeře užívá. Nepřejídá se, jí menší porce, kladou však důraz na výběr z různorodé stravy. U večeře spolu probírají prožitý den, zážitky z práce a ze školy, překřikují se, smějí se a na konci je jídlo nejen na stole, v plných žaludcích, ale v rodinách, kde jsou děti, mnohdy i na zemi. Takové rodiny se zaručeně neobejdou bez myčky nebo dalšího páru pomocných rukou – hospodyně či au pair, slečny, jež se stará a hlídá jejich děti.

Alkohol

Ne nadarmo má Velká Británie vyjma obezity problémy i s alkoholismem! Jako správní labužníci, si Britové dobrou večeři neumí představit bez vychlazeného piva či sklenky kvalitního vína, jichž mají doma vždy zásobu. A neboť jsou to vína lahodně francouzská, málo kdo dokáže odolat. A co teprve silná skotská či irská whisky? 

Žádné komentáře :

Okomentovat