19. 2. 2011

Indické jídlo: kuřecí TIKKA MASALA

Jeden z receptů, který Vás v dnešním únorovém počasí zaručeně zahřeje, je tradiční indické jídlo kuřecí TIKKA MASALA. Výrazmasala označuje omáčku, v níž se maso dusí. Jedna z ingrediencí, která nepostradatelně patří do téměř každého indického jídla, a která mu propůjčuje jeho nezaměnitelnou ostrost, je chilli. Tyto pálivé papričky ovlivňují nejen chuť, ale i aroma a barvu pokrmu. Podporují chuť k jídlu a v přiměřených dávkách mají příznivé účinky na zažívání. Jsou tak též považovány za afrodiziakum.



Kuře TIKKA MASALA
Pro 2 – 3 osoby, doba přípravy: 1h 15 min

Ingredience:
  • Omyté a vykostěné kuře nakrájené na kousky
(já kuře velmi ráda nahrazuji vepřovým – za to by mě ale v Indii rádi neměli :)
  • 2 x rajče
  • 2 x vetší cibule
  • Menší červená paprika (nemusí být)
  • Zelená chilli paprička (nemusí být)
  • Menší miska kešu / lze nahradit mandlemi
  • 250 ml bílého jogurtu
  • Zázvor, cca 2 cm
  • Česnek, 2 stroužky
  • Půlka citronu
  • 250 ml smetany na vaření
  • Olej, nejlépe olivový
  • Koření:
    • Sůl
    • Pepř
    • Čerstvý nakrájený koriandr
    • Koriandr v prášku
    • Kmín v prášku
    • Kmín celý
    • Červené chilli v prášku
    • Kurkuma v prášku
    • Garam masala v prášku (nemusí být)
    • Směs celého koření Garam masala, tj.:
      • Celá skořice
      • Bobkový list
      • Hřebíček
      • Kardamom
Postup přípravy:

1)      Nejdříve si připravíme marinádu. Do velké misky smícháme: 1 cm na drobno nakrájenéhozázvoru, 1 stroužek na drobno nakrájeného česneku, 1 lžičku červeného chilli prášku, (méně pokud nemáte rádi příliš pálivá jídla), 1 lžičku koriandru v prášku, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku kmínu v prášku, 1 lžičku garam masaly v prášku, 1 lžičku soli, půl kelímku bílého jogurtu, šťávu z jedné půlky citronu a 1-2 lžíce olivového oleje. Vše poctivě promícháme.

2)      Do připravené marinády přidáme na stejně velké kostky nakrájené, omyté a osušené maso, na stejně velké kostky nakrájenou půlku cibule, jedno rajče, popř. červenou paprikuzelenou chilli papričku bez semínek (pozor – zelená chilli paprička dodá jídlu opravdu pálivou chuť!) a marinovanou směs dáme odležet do ledničky.

3)      Nyní si připravíme směs na zahuštění omáčky: půl hrnku vody, zbylou půlku cibule, jednorajče a oříšky rozmixujeme na kaši a prozatím dáme stranou.

4)      V následujícím kroku se pustíme do přípravy omáčky. Ve větším hrnci na mírném ohni nejlépe na olivovém oleji krátce osmažíme (pár sekund, jen dokud to nezavoní) garam masala směs celého koření, tj. celou skořici, 2 x bobkový list, 2 x hřebíček a 3 tobolky kardamomu. Přidáme 1 lžičku celého kmínu a na drobno nakrájenou cibuli, kterou pomalu osmažíme do zlata. Po té přidáme:na drobno nakrájený stroužek česneku, na drobno nakrájený 1 cm zázvoru, 1 lžičku soli, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku kmínu v prášku, 1 lžičku koriandru, 1 lžičku garam masala v prášku a ½  lžičky červeného chilli v prášku. Koření pár sekund osmažíme a přidáme předem připravenou směs na zahuštění. Hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném ohni za občasného míchání necháme vařit.

5)      Mezitím na pánvičce na kapce olivového oleje, (pokud má někdo doma gril, bylo by to nejlepším na něm), zprudka osmažíme/ogrilujeme marinované maso a zeleninu z obou stran.

6)      Osmaženou/ogrilovanou směs přidáme do hrnce s omáčkou, opepříme a vaříme pod pokličkou na mírném ohni za stálého míchání! cca 20 min.

7)      Během 20 min, kdy se nám kuře TIKKA MASALA vaří, je vhodné připravit si rýži, jogurt s rajčetem a popř. CHAPATI, to jsou indické placky dělané z mouky a vody.

8)      Po 20 min kuře TIKKA MASALA ochutnáme a dle chuti dochutíme. Na závěr, po odstavení z ohně, vytáhneme ze směsi celou skořici, bobkové listy a hřebíčky, přidáme půl kelímku smetany na vaření ačerstvý nakrájený koriandr. Do podávání nechte v hrnci s pokličkou, aby směs nevychladla.

TIP: Nenechte se, prosím, odradit přílišným množstvím ingrediencí. Většina jsou jen různé druhy koření a samotná příprava jídla není nijak složitá. A pokud narazíte na nějakou surovinu, kterou doma nemáte, nemůžete ji koupit nebo se Vám zdá příliš drahá, není nic jednoduššího než ji nahradit něčím podobným nebo ji úplně vynechat. Vždyť právě Indie je země, kde při vaření nechávají dostatek prostoru pro vlastní fantazii a instinkty. Uvidíte, že výsledek stojí za to!




Žádné komentáře :

Okomentovat