2. 4. 2011

Návod na domácí vykrajovaná mýdla

Pro výrobu domácího mýdla potřebujete glycerinovou hmotu. Půl kila (za cca 120 Kč) koupíte např. v drogerii a vystačí na cca 5 větších mýdel. Hmota se prodává čirá, tj. průhledná, jakou jsem použila já, nebo kalná (do běla). Glycerinovou hmotu můžete nahradit i starými mýdly, jež máte doma. Dále potřebujete barvivo, můžete použít i nějaké přírodní, tj. káva barví do hněda, bylinky do zelena atd. Také si nachystejte vonnou esenci, tj. vonný olejíček, který je vhodný na masáže, tudíž bude šetrný k pokožce. Nezapomeňte, že každé aroma má své specifické blahodárné účinky. K výrobě mýdla doporučuji použít ještě další materiál, kterým svému mýdélku dodáte svoji jedinečnost, např. sušené bylinky pro své aroma, kokos nebo kmín pro peeling, vzhledově vypadají dobře celá kávová zrna a koření v celku jako je kardamom, skořice, hřebíček.

Vzpomeňte si na pejska a kočičku, jak vařili dort,
a vezměte si, co dům dá a na co máte odvahu:)


Vyjma ingrediencí si nachystejte i hrnec, zavařovací sklenice, kde budete pomocí vodní lázně glycerinovou hmotu rozpouštět. Špejli na míchání. Prkénko, nůž, papír na pečení a formičky na cukroví.

Glycerinovou hmotu nakrájejte na menší kousky. Čím budou menší, tím rychleji se následně rozpustí. 
Do hrnce vložte vodu, jen pár centimetrů ode dna, aby sklenice „neplavaly“, do hrnce s vodou dejte zavařovací sklenice; množství podle toho, kolik budete mít barevných variací – já mám tři: průhlednou glycerinovou hmotu, do které následně přidám bylinky, druhá sklenice je na červenou barvu a třetí na modrou.


Do sklenic dejte glycerin. Pomocí vodní lázně, na mírném plameni, necháte glycerinovou hmotu zkapalnět. Podle své chuti přidejte do každé sklenice ingredience: pár kapek vonné esence, barvu + další přísady. Občas zamíchejte.

Nachystejte si pečící papír a na něj formičky, které chcete použít. Do nich nalijete rozpuštěnou hmotu. Pozor, ať se neopaříte o horkou sklenici.
Raději si na pomoc vezměte paní utěrku. 


Nelekejte se toho, když Vám hmota bude zpod vykrajovací formičky vytékat. Počkejte pár minut, jak spodní část hmoty, i ta, co se rozlila okolo formičky, lehce zatuhne a dolijte formičku po okraj. Nechte zcela zatuhnout. Pro urychlení vložte do lednice. 

Po zatuhnutí rozteklou hmotu okolo vykrajovací formičky okrájejte - hmotu ale nevyhazujte, můžete ji hned použít znovu, stačí ji jen rozpustit! Z plné formičky dostanete mýdélko tak, že spodní stranu formičky dáte na chvilku pod horkou tekoucí vodu. Pomocí nožíku ji pak lehce vyloupnete. Pro všechny případy nechávám hotové mýdélka pro úplné ztuhnutí ještě přes noc v lednici.


Další typ vykrajovaného mýdla uděláte tak, že trochu hmoty vylijete rovnoměrně přímo na pečící papír a necháte lehce ztuhnout. Po té z této hmoty můžete vykrajovat různé tvary mýdélek stejně, jako z těsta vykrajujete cukroví. 


Vykrajovaná mýdélka můžete různě slepovat tak, že na jedno vykrojené mýdélku nanesete pomocí štětečku trochu neztuhlé mýdlové hmoty a přiklopíte druhým vykrojeným mýdélkem. Rozpuštěná hmota působí jako lepidlo.


Pro mýdlovou roládu naliju na tuto jednu vrstvu rozlité hmoty ještě druhou jinak barevnou. Opět nechám lehce zatuhnout. Zakrojím okraje a sroluji do tvaru rolády. Po úplném zatuhnutí ji mohu rozkrájet.


Teď už to záleží jen na Vás, jaké tvary, barevné variace vymyslíte 
a k čemu svá vykouzlená mýdélka použijete:)


Žádné komentáře :

Okomentovat