12. 3. 2011

Lávový čoko dortík

Já osobně mám čokoládu moc ráda. Vždycky mi zlepší náladu. Někde jsem četla, že kvalitní čokoláda snižuje krevní tlak a prodlužuje život. Velmi ráda z ní peču různé zákusky a dorty. Čokoládovému dortíku, jehož recept jsem si pro Vás připravila, říkáme LÁVOVÝ, neboť je uvnitř plný horké a mazlavé čokolády. Setkala jsem se s ním v jedné malé útulné restauraci v Anglii a zamilovala se do něj na první ochutnání. Jeho chuť je hořká, protknutá jemným tónem kakaového másla s cukrem. Závěrečným dovršením chuťové exploze je zmrzlina. Já jsem použila přítelovu oblíbenou straccattielu. V tomhle případě víc, než kdy jindy, platí, že láska prochází žaludkem!




Ingredience jsou pro 2 větší (popř. 4 menší) dortíčky, podle toho, jaké máte misky/formičky na pečení.
Potřebujete:
2 vajíčka
2 žloutky
4 lžíce cukru
5 lžic rozpuštěného másla
1 tabulka hořké kvalitní čokolády
4 lžičky dobrého kvalitního kakaového prášku
3 lžíce hladké mouky
1/4 lžičky kypřícího prášku na pečení (lze nahradit špetkou soli)

Postup:
1.       Pečící misky dobře promažte máslem
2.       Do misky dejte 2 vajíčka, 2 žloutky a 4 lžíce cukru – směs min. 5 min důkladně ručně šlehejte
3.       Do menší misky dejte kousek másla a tabulku čokolády rozlámanou na kousky – vše nechte rozpustit v mikrovlnce. Rozpuštěnou čokoládu s máslem nalijte do vaječné směsi a dobře promíchejte.
4.       Přes sítko do směsi prosejte 4 lžičky kvalitního kakaového prášku a 3 lžíce hladké mouky – opět vše důkladně promíchejte.
5.       Směs rozlijte do předem promazaných misek a ty položte do pekáče, popř. vyššího plechu na pečení. Vše přetáhněte kuchyňskou fólií nebo zabalte do sáčku a vložte na 30 min do lednice.
6.       Mezitím rozehřejte troubu na 200°C.
7.       Po 30 min vytáhněte pekáč s miskami z lednice, i ze sáčku a nalijte do pekáče vodu v takovém množství, aby misky byly do poloviny ponořené ve vodě.
8.       Dejte do trouby a na 200°C pečte 15 – 20 min. Hotový dortík poznáte tak, že má jeho povrch pevnou konzistenci.


9.       Pekáč opatrně vytáhněte z trouby a misky z horké vody. Nechte je 10 až 15 min chladnout na lince. Po té na misku položte talířek a tu společně s talířkem otočte dnem vzhůru. Dortík by se měl bez větších problémů vyklopit na talířek. Když tak na dno misky lehce poklepejte.
10.   Dortík přes sítko poprašte moučkovým cukrem a přidejte k němu kousek zmrzliny. 

Kontrast studené zmrzliny s teplým dortíkem s hořkosladkou mazlavou čokoládou uvnitř mi přijde fantastická! Snad bude chutnat i Vám!